Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΜΤΠΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ "ΑΤΑΦΟ ΠΤΩΜΑ"

Αναδημοσιεύουμε την προχτεσινή (16.6.2016) ανακοίνωση της ΠΕΣΕΚ, σχετικά με το "σφαγιασμό" του συνταξιουχικού μερίσματος του ΜΤΠΥ:

Αθήνα   16.6.2016
                    Ανακοίνωση   για το   μέρισμα του ΜΤΠΥ
·         Με το νέο  ασφαλιστικό  θα περικοπούν  από τα μερίσματα του ΜΤΠΥ  207  εκατ. ευρώ  για  το 2016,παρά  τις κυβερνητικές εξαγγελίες  και  προεκλογικές  υποσχέσεις ότι  οι συντάξεις δε θα μειωθούν. Με βάση  την απόφαση  που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση,  το μέρισμα για 3 μήνες που θα χορηγηθεί την 1η Ιουλίου (και όχι 29 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες  που έχουμε) θα είναι μειωμένο  τουλάχιστον κατά  40%. Για  τους περισσότερους    μερισματούχους   η μείωση  θα ανέλθει  στο 45%.  Επειδή  οι κρατήσεις  θα είναι αναδρομικές  από 1.1.2016,  η παρακράτηση  για τα μερίσματα που έχουμε λάβει,  θα  γίνει  στα μερίσματα  Σεπτεμβρίου  και Δεκεμβρίου  2016. Το πιο εξωφρενικό  είναι  ότι το μέρισμα  του Ιανουαρίου  που καταβλήθηκε  το Δεκέμβρη του 2015  και  έχει  συμπεριληφθεί  στη βεβαίωση  αποδοχών του 2015,  θα  περικοπεί  και αυτό αναδρομικά , ενώ έχουμε  φορολογηθεί  χωρίς  την αναδρομική  παρακράτηση.
·         Το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  είχε  ενημερώσει  έγκαιρα  ότι  μετά την  περικοπή  του κοινωνικού  πόρου  3% υπέρ του ΜΤΠΥ  και  την ψήφιση  του νέου  ασφαλιστικού  νόμου (4387/2016) , σύμφωνα με τον οποίο  (άρθρο 47)  απαγορεύεται  οποιαδήποτε  κρατική  επιχορήγηση,  τα ελλείμματα  θα  καλύπτονται  με  συνεχείς μειώσεις  των  μερισμάτων.  Ήδη  έχει αποφασιστεί μέχρι  και  το 2019   περικοπή των  μερισμάτων  κατά 832   εκατ. ευρώ.
·         Σύμφωνα  με την εγκύκλιο  του  Υπουργείου  Εργασίας  αρ.πρωτ.  φ80020/οικ.23619/  Δ15.426/ 7.6.2016   καταργούνται  οι  κρατήσεις  των  μνημονιακών νόμων  4024/2011  και   4093/2012  και  θα γίνει  επανυπολογισμός  όλων  των μερισμάτων  με νέο  ποσοστό αναπλήρωσης,  ώστε  να συμπεριληφθούν και  οι μνημονιακές κρατήσεις. Με τον τρόπο αυτό   κανένας  συνταξιούχος δε  θα   μπορεί  να καταφεύγει  στα δικαστήρια  και να επικαλείται   ότι οι μειώσεις είναι παράνομες.  Στην ίδια εγκύκλιο  αναφέρεται  ότι  «μέσω  του νέου  συντελεστή  αναπλήρωσης  και της  ετήσιας(!)  αναπροσαρμογής  εξασφαλίζεται  η μη  δημιουργία  ελλειμμάτων  και η βιωσιμότητα  του ταμείου».
·         Για τη βιωσιμότητα  του ταμείου μας το Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  έχει πολλές  αμφιβολίες. Ήδη  στους εν ενεργεία  δημοσίους υπαλλήλους  υπάρχουν  πολλά ερωτηματικά για την παρακράτηση  υπέρ του  ταμείου, εφόσον  το μέρισμα  μετά τις τελευταίες  μειώσεις  θα περιοριστεί  σε 90-100  ευρώ,  ποσό  που ελάχιστα  απέχει  από  το  ποσό  που  παρακρατείται.
·         Επίσης, σύμφωνα με την πιο πάνω  εγκύκλιο,  «  τίθεται  ηλικιακό  όριο  για το Χήρο  ή  Χήρα  για να δικαιούται  μέρισμα λόγω  θανάτου  μερισματούχου.  Συγκεκριμένα   δικαιούται , ο  Χήρος  ή η  Χήρα  μέρισμα, εφόσον  έχει  συμπληρώσει  το 55ο έτος  κατά το  χρόνο  θανάτου  του μετόχου. Επιπλέον σε περιπτώσεις επιζώντων συζύγων  που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος  δικαιούνται  μέρισμα για μια 3ετία   και στη συνέχεια αναστέλλεται  μέχρι  τη συμπλήρωση  του 67ου  έτους.  Εφόσον  τα εν λόγω πρόσωπα   δε  συμπληρώνουν  το 52ο  έτος  κατά το χρόνο  θανάτου του  μετόχου, δικαιούνται  μέρισμα  μόνο  για μια 3ετία».
·         Δεν πρέπει  να  διαφεύγει  την προσοχή μας ότι  αναπτύσσονται  πιέσεις  για τη δημιουργία  επαγγελματικών ταμείων (Δεύτερος  πυλώνας =   σύμπραξη   ιδιωτικής  ασφάλισης και κοινωνικής   ασφάλισης)  ή  για να δοθούν  επί πλέον  κίνητρα  για την  ιδιωτική  ασφάλιση ( τρίτος  πυλώνας του  ασφαλιστικού  συστήματος).  Ήδη  στο πρόσφατο  ασφαλιστικό  συνέδριο  της εφημερίδας   «Ναυτεμπορική»  ο  υπουργός  Εργασίας  προανήγγειλε διάλογο με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου των αυτοαπασχολούμενων  και  δήλωσε  «Εγώ δεν είμαι αντίθετος στη λειτουργία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης».
·         Η  αντίδραση  και  η αντίσταση  όλων των εργαζομένων  και συνταξιούχων  πρέπει να είναι  άμεση.  Ο  αγώνας για την  υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης  είναι  στην ουσία  αγώνας  για την ανατροπή  της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ  και ΔΝΤ. Όσο  οι εργαζόμενοι  και οι συνταξιούχοι  δεν αντιταχθούν  στην  πολιτική  που εφαρμόζεται  και  δε διεκδικήσουν το μόχθο τους στους  δρόμους, ελπίδα δεν υπάρχει. Μετά την «απασφάλιση»  των εργαζομένων και συνταξιούχων  που επέβαλε  η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό,  επεξεργάζεται  μαζί  με τρόικα  το νέο εργασιακό  καθεστώς στη χώρα μας,  δηλ. την κατάργηση  κάθε εργατικού  δικαιώματος  και την επιστροφή  στον εργασιακό  Μεσαίωνα του  19ου αιώνα.
·         Το Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  αποφάσισε  να προτείνει  μέσω  της  ΑΔΕΔΥ  σύσκεψη  της   επιτροπής  υπεράσπισης  του ΜΤΠΥ   και κινητοποίηση, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, έξω από το ΜΤΠΥ.    Δεν αποδεχόμαστε  καμία μείωση  και η κυβέρνηση  να αναλάβει τις ευθύνες της που έχει  απέναντι  στους συνταξιούχους.  Υπερασπιζόμαστε  την κοινωνική ασφάλιση  με την εγγύηση  του κράτους.   Η  ιδιωτική  ασφάλιση  είναι  απάτη.   
                Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ
      Ο πρόεδρος                                     Η  Γ. Γραμματέας 
     Τάσος  Σταυρόπουλος           Ροζίτα    Σουραή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου